4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi Space Star 1.2 - Nissan Micra 1.2

Το νέο μικρό της Mitsubishi ακολουθεί τα χνάρια του Nissan Micra, μικραίνοντας σε διαστάσεις και προσφέροντας οικονομικότερη οδήγηση και χαμηλότερο κόστος κτήσης, απεμπολώντας όμως κάποιες από τις αξίες του παρελθόντος.

BΙΟΙ παράλληλοι και για τα δύο ιαπωνικά σουπερμίνι, που, κακά τα ψέματα, τα έχουν εμπνευστεί και κατασκευάσει για τη δύσκολη εποχή που ζούμε, με τους εμπορικούς τους ορίζοντες να είναι πολύ πιο ανοιχτοί από τα «στενά» πλαίσια της πιο απαιτητικής ευρωπαϊκής αγοράς. Με το νέο «παγκόσμιο μικρό» της Mitsubishi, λοιπόν, το Space Star, και φυσικά με το ανανεωμένο Nissan Micra, αμφότερα με κινητήρα 1.200 κ.εκ. και 80 ίππων, σε μια ιδιαίτερη βόλτα μέσα και έξω από την Αθήνα, ικανή για... συμπεράσματα.

Παιχνίδια πόλης
Φωτογραφίζοντας από ψηλά για να εξασφαλίσεις το επιθυμητό miniature effect -ευτυχώς η Αθήνα δεν είναι μια επίπεδη πόλη-, μέσα σε λίγη ώρα μπορείς να έχεις τις υψομετρικές διαφοροποιήσεις που επιθυμείς. Το Space Star ή «οικονομικρό», όπως το λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας, που κατασκευάζεται στη βιομηχανική ζώνη του Λαέμ Τσαμπάνγκ στην Ταϊλάνδη, γεννήθηκε για την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, έχοντας ως μεγάλο του ατού την οικονομία σε όλους τους τομείς ή το «ορθολογιστικό κόστος», όπως υποστηρίζουν στη Mitsubishi.
Βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα «global small» και ουσιαστικά πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Colt, από το οποίο μάλιστα είναι 120 κιλά ελαφρύτερο, με το συνολικό του βάρος να ανέρχεται στα 845 κιλά. Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα 40 κιλά έχουν εξοικονομηθεί από τον κινητήρα, τα 40 από το αμάξωμα και τα υπόλοιπα 40 από διάφορα περιφερειακά υλικά του εσωτερικού. Τι προσπάθησαν να πετύχουν με το Space Star; Επιγραμματικά, να παρουσιάσουν μια πρόταση με πλούσιο εξοπλισμό σε προσιτή τιμή, η οποία είναι μικρή σε εξωτερικές διαστάσεις, αλλά προσφέρει ικανοποιητικούς και πρακτικούς εσωτερικούς χώρους, την ίδια ώρα που η μέση κατανάλωσή του είναι χαμηλή (4,3 λίτρα/100 χλμ.) και οι εκπομπές ρύπων CO2 διαμορφώνονται στα 100 γρ./χλμ., άρα χωρίς κόστος τελών κυκλοφορίας.
Απέναντί του η πιο κοντινή του στη φιλοσοφία πρόταση της εποχής μας, αλλά με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Συγκεκριμένα 31 ετών, αφού η πρώτη φορά που είχαμε δει το Nissan Micra -το «τετράγωνο» Κ10 τότε- ήταν το 1982. Από τότε, βέβαια, έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα και, μπορεί το Micra να υπολείπεται των προτάσεων της νέας γενιάς των σουπερμίνι, αλλά έχει ως σημαντική παρακαταθήκη τα 6 εκατομμύρια(!) πωλήσεών του καθώς και το γεγονός ότι μέχρι και τον ερχομό του Space Star ήταν η μοναδική επιλογή που βρισκόταν ανάμεσα στις κατηγορίες Α και Β. Πιο αυτοκίνητο από τα «μικρά» και πιο οικονομικό από τα «μεγάλα», συνεπώς, και πλέον και με ανανεωμένη εμφάνιση, αφού έχει υποστεί ένα οπτικό φρεσκάρισμα, στην εξωτερική του εμφάνιση κατά κύριο λόγο, και ένα πιο περιορισμένο στα εντός του.
Συγκεκριμένα, στο εμπρός μέρος, το κυκλικό σήμα της Nissan πλαισιώνεται πλέον από ένα μοτίβο χρωμίου σχήματος «V», ενώ ανασχεδιασμένα είναι τόσο ο προφυλακτήρας όσο και το καπό, τα φτερά και τα φωτιστικά σώματα. Νέοι είναι και οι προβολείς ομίχλης σε όσες εκδόσεις περιλαμβάνονται -όπως στην Acenta του συγκριτικού μας-, οι οποίοι πλαισιώνονται από χρώμιο. Στο πίσω μέρος, τώρα, νέα είναι ο προφυλακτήρας και τα φώτα τεχνολογίας LED, ενώ ανασχεδιασμένο είναι το κατώφλι του πορτ μπαγκάζ, που αποδεικνύεται πρακτικότερο στη διαδικασία φόρτωσης. Τέλος, το νέο Micra φορά προαιρετικά και ζάντες αλουμινίου νέας σχεδίασης 15 και 16 ιντσών, ενώ στη χρωματική του γκάμα έχουν προστεθεί δύο χρώματα, αυξάνοντας έτσι σε οκτώ τις χρωματικές επιλογές του μοντέλου. Αντίστοιχα, για το Space Star τα διαθέσιμα χρώματα είναι επτά, με τις 15άρες ζάντες αλουμινίου να διατίθενται στο βασικό εξοπλισμό του.
Στα εντός, τώρα, και όσον αφορά την ευρυχωρία των δύο μοντέλων, ας ξεκινήσουμε με ακόμα μία σημαντική ομοιότητα ανάμεσά τους, η οποία δεν είναι άλλη από το ίδιο μεταξόνιο των 2.450 χλστ., την ώρα που το μήκος του Space Star είναι στα 3.710 χλστ. και του ανανεωμένου Micra, πλέον, στα 3.825 χλστ. Παρ' όλα αυτά, η δουλειά που έχει γίνει στο πιο φρέσκο Space Star όσον αφορά τη σωστή εκμετάλλευση χώρων φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, αφού δε χρειάζεσαι παρά ελάχιστα λεπτά μέσα στο εσωτερικό των δύο, για να νιώσεις ότι το Mitsubishi είναι σαφώς πιο άνετο, τόσο για τους εμπρός όσο και για τους πίσω επιβάτες, με εξαίρεση τους χώρους αποσκευών, όπου υπολείπεται κατά 30 λίτρα σε σχέση με το πορτ μπαγκάζ του Micra. Παράλληλα, το Nissan κερδίζει τις εντυπώσεις με την εικόνα των πλαστικών του, η οποία είναι σαφώς αναβαθμισμένη στη facelift εκδοχή του, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι ανάλογη με αυτήν της νέας γενιάς των μοντέλων της κατηγορίας Β. Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στην κεντρική κονσόλα, με το γυαλιστερό φινίρισμα σε μαύρο χρώμα, αλλά και στον επιλογέα και στους αεραγωγούς. Το Space Star δεν υπολείπεται πολύ, αλλά από ένα αυτοκίνητο του 2013 σαφώς και περιμένεις περισσότερα, ακόμα και αν γνωρίζεις ότι αρχικά δεν υπολογιζόταν καν στα εμπορικά σχέδια της εταιρείας για την Ευρώπη...

Ίδιος κινητήρας στη θεωρία...
Ας περάσουμε τώρα στην κινητήρια δύναμη των δύο αυτοκινήτων και, ουσιαστικά, σε ακόμα μία ομοιότητά τους. Ή μήπως δεν είναι και τόσο όμοια; Έτσι, αν διαβάσεις γρήγορα τα νούμερα, θα προσέξεις ότι πρόκειται για κινητήρα 1.2 80 ίππων και στις δύο περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν οι μικρές διαφοροποιήσεις: 1.193 κ.εκ. ο κυβισμός του Space Star (ΔιάμετροςxΔιαδρομή: 75x90), 1.198 αυτός του Micra (ΔιάμετροςxΔιαδρομή: 78x83,6), με τη ροπή στρέψης να είναι ελάχιστα υπέρ του μοντέλου της Nissan, με 11,2 χλγμ. στις 4.000 σ.α.λ. έναντι 10,8 χλγμ. επίσης στις 4.000 σ.α.λ. του Mitsubishi.
Σε ποιο σημείο αρχίζει και ανοίγει η ψαλίδα, και αυτήν τη φορά υπέρ του πιο νέου αυτοκινήτου; Στον τομέα της κατανάλωσης και της οικολογίας βρίσκεται η απάντηση, με τη δουλειά που έχει γίνει στη Mitsubishi να αντικατοπτρίζεται τόσο στην εργοστασιακή μέση κατανάλωση των 4,3 λίτρων, η οποία στην πράξη, τις μέρες της δοκιμής, κυμάνθηκε στα 6,5 λίτρα, όσο και στις εκπομπές CO2, οι οποίες, όπως προείπαμε, βρίσκονται στα 100 γρ./χλμ., χαρίζοντας στον ιδιοκτήτη του το οικονομικό πλεονέκτημα να μην εντάσσει τα τέλη στον προϋπολογισμό του. Την ίδια ώρα, η εργοστασιακή μέση κατανάλωση των 5 λίτρων στην περίπτωση του Micra φλερτάρει με τα 7 λίτρα στην πράξη, ενώ τα 115 γρ./χλμ. CO2 μεταφράζονται σε ένα επιπλέον ετήσιο κόστος χρήσης της τάξης των 103,50 ευρώ.
H επικράτηση του Space Star συνεχίζεται και στις επιδόσεις, τομέα όπου βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος (πάνω από τα 900 κιλά του Micra), και ειδικά όταν μιλάμε για μικρά και σχετικά αδύναμα αυτοκίνητα. Σημειώστε, λοιπόν, ότι, εκτός από το «0-100» και τα 12,7 δλ., σε σχέση με τα 13,4 του Nissan, η επικράτηση του Mitsubishi επαναλαμβάνεται και σε όλες τις τιμές ρεπρίζ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διαφορά 1 δευτερολέπτου (11,2-12,2 δλ.) στο «80-110» με 4η. Η υπεροχή του Space Star στην ευθεία μετρήσεων του Ακραιφνίου ολοκληρώθηκε και στην ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα, με 59,3 μέτρα έναντι 62,2.
Στο δρόμο, η αίσθηση που σου δίνουν και τα δύο αυτοκίνητα είναι παρεμφερής, προσφέροντας άνεση μέσα στην πόλη, χάρη στο ελαφρύ τιμόνι και στα ιαπωνικά κιβώτια ταχυτήτων, τα οποία είναι λες και έχουν κατασκευαστεί για να κάνουν εύκολη τη ζωή των γυναικών οδηγών, που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο μερίδιο των αγοραστών τους.
Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν οι ενστάσεις μας και για τα δύο αυτοκίνητα της δοκιμής. Ειδικά για το Space Star, όταν ο ρυθμός ανεβαίνει, οι κλίσεις του αμαξώματος και η συμπεριφορά της ανάρτησης θυμίζουν αυτοκίνητο προηγούμενης δεκαετίας, εξαφανίζοντας τις όποιες σκέψεις να κινηθείς σβέλτα μαζί του, και παρά τον αξιοπρεπή κινητήρα. Το σύστημα διεύθυνσης υστερεί σε ακρίβεια έναντι του Nissan, ενώ και ο συμπλέκτης είχε έναν περίεργο τζόγο στην αρχή της διαδρομής του. Καλύτερο ή πιο σύγχρονο, αν προτιμάτε, πάτημα από το Micra, το οποίο όμως σου δείχνει ότι σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τις εξελίξεις της κατηγορίας των σουπερμίνι. Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι και αυτό, πόσω μάλλον το Space Star, υπολείπεται σαφώς -σε αυτόν τον τομέα- και της Νο 1 επιλογής μας από την κατηγορία Α - και μιλάμε φυσικά για την «τριανδρία» των up!, Mii και Citigo.

Ο παλιός είναι αλλιώς
Κοιτώντας τον πραγματικά πλούσιο εξοπλισμό του Space Star, και συγκεκριμένα της μοναδικής έκδοσης Intense, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έξι αερόσακους, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, φώτα ομίχλης, πίσω φιμέ τζάμια, Eco drive assist, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω και υποσύστημα με τέσσερα ηχεία στην τιμή των 11.860 ευρώ (10.990 με απόσυρση), νιώθεις πραγματικά ότι η Mitsubishi πέτυχε το στόχο της, να δημιουργήσει δηλαδή μια παγκόσμια πρόταση, έχοντας μεν το βλέμμα της περισσότερο στραμμένο στην Ασία, κάτι που από την άλλη εξασφάλισε μια ελκυστικότερη τιμή για το διάδοχο του Colt.
Παρ' όλα αυτά, την ίδια ώρα, ο «παλιός» και πιο σωστός οδηγικά (με εξαίρεση τον τομέα των επιδόσεων) κοστίζει 9.700 ευρώ με την ειδική προσφορά της Nissan για το λανσάρισμα της facelift έκδοσης, και 8.990 ευρώ με απόσυρση. Αυτά τα 2.000 ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία παίζουν παραπάνω από σημαντικό ρόλο και, φυσικά, κάνουν ελκυστικότερη την απόκτηση του Nissan Micra._ 4Τ

Σύνολα 1.200 κ.εκ. και 80 ίππων και στις δύο περιπτώσεις, με αυτό του Space Star όμως να επικρατεί σε όλους τους τομείς.

Η διαφορά των διαθέσιμων αποθηκευτικών χώρων ανέρχεται στα 30 λίτρα, με το μοντέλο της Nissan να προσφέρει 265 και αυτό της Mitsubishi 235.

SPACE STAR
ΥΠΕΡ/ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ/ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

MICRA
ΥΠΕΡ/ΤΙΜΗ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΚΑΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ